KIEZEN TUSSEN KANTOOR EN THUIS

Stensil Media heeft voortaan een kantooradres! En dus ook een kantoor. Een echte bedrijfsruimte. Samen met Daan van Coppig: een eigenzinnig marketingbureau. Voor ik besloot een ruimte te huren, maakte ik een ‘contoor en kanvoor-lijstje’. De voor- en nadelen van een extern werkadres. Doe er je voordeel mee:

CONTOOR
De voordelen van thuiswerken. Of waarom een kantoor voor een éénpitter overdreven is.

Flexibel
Ik kan overal werken. In de tuin. In de kroeg. Op het terras. Bij mijn ouders. Bij collega’s. In de bibliotheek. Aan de keukentafel. Op de bank voor de televisie. Op de televisie voor de bank. In bed. Voor mijn part op het toilet. Overal waar ik mijzelf, mijn laptop, een stroomkabel en een kop koffie kan verschansen. Waarom zou ik mezelf vastleggen in een kantoor?


Wardrobe malfunction
Ik sta er al om bekend dat ik me graag casual kleed. Niet dat ik er als zwerver bijloop (alleen op geschikte momenten), in mijn trainingsbroek woon of witte sokken en sandalen rock. Maar ik heb een hekel aan (het dragen van) mantelpakjes, strakke bloesjes en naaldhakken. Op de één of andere manier typ ik beter als ik geen kokerrok maar een spijkerbroek draag. Ik wil me in bochten kunnen wringen. En thuis kan ik ook nog even wachten met douchen, tanden poetsen of nagels lakken. Inspiratie laat zich niet stoppen door persoonlijke hygiëne.

 

Geld is stom
It’s all about the money. Een kantoor is all about the dum dum didudumdum. En geld is een vreselijk iets. De vijand van creativiteit en alles wat leuk is. Tenminste, als er een tekort aan is. En als freelancer weet ik nou eenmaal niet zeker hoe mijn salaris er over een paar maanden uitziet. Geld voor een kantoor kan ook naar een pensioen. Of een verzekering. Of nieuwe visitekaartjes. Of op een spaarrekening. Of naar dat ontzettend leuke jasje.

 

KANVOOR
De absoluut decadente voordelen van een kantoor buitenshuis.

Werkontwijkend gedrag
Ik ben een makkelijk slachtoffer van werkontwijkend gedrag. Vooral bij de meer complexe of saaie opdrachten is elke afwas, ieder rommeltje, de televisie of bonte was een rode lap. Ik ga écht werken nadat ik de plintjes heb afgestoft. Nadat ik mijn kledingkast heb uitgemest. Nadat ik de ramen heb gewassen. Nadat ik dit boek heb gelezen. Nadat ik deze serie heb gezien. Toegegeven: mijn huis is meestal een stuk schoner, maar thuis doe ik gemiddeld wel langer over een stuk tekst.

 

Zelfbescherming
Of we gaan de andere kant op. Ik krijg op de meest gekke tijden inspiratie en begin als een gek te typen. Dwars door het avondeten. Als een gek doortikkend, naast mijn vriend op de bank. Voordat ik naar bed ga. Fijn om zo hard te werken. Maar mijn arme man zit naast een workaholic en ik ga naar bed met een hoofd vol to-do-lijstjes. En daar staat mijn vriend niet op.

 

Agenda-chique
Het klinkt wel lekker professioneel: ‘ik nodig je graag uit in mijn kantoor’. ‘We kunnen wel een vergadering plannen bij mij op kantoor’. ‘Eens even kijken, ik moet eerst nog even naar kantoor’. Ik heb nu een aantal keer klanten en partners mogen ontvangen op mijn kantoor. Toch wel heel erg leuk. En dan hoef ik thuis niet te poetsen.


The Temptations
Natuurlijk is er altijd de verleiding van het internet. Maar op kantoor zijn geen huishoudelijke klusjes. Er is geen tv. Er liggen geen tijdschriften (alleen die ik zelf heb gemaakt). Het is net alsof je een overprikkelde psychiatrische patiënt in een witte zaal zet. Met matrassen op de vloeren en muren. Ik moet wel werken. En als ik naar huis ga, is mijn werk af.

 

Inspirerend
Mijn kantoor wordt omringd door andere werkruimten. Mijn buren zijn schilders, muzikanten, fotografen en vormgevers. Alleen is ook maar zo alleen en een goede buur is beter dan een verre vriend. Bovendien zijn de vrijdagmiddagborrels veel gezelliger.

 

Wil jij even je huis ontvluchten? Heb je een inspirerende omgeving nodig? Kom gerust eens bij ons op kantoor zitten. Gezellig!